Axelväskor

Nu har jag försökt att börja beta av min ufo hög som är enorm, känns det som.
Jag började igår lite smått och hade tänkt fortsätta idag men eftersom min son går på ett föräldrakopperativs dagis så var jag på dagis hela dagen som extra resurs. Det är ju bra för barnen och kul med en inblick men där rök min sy hemma dag... plus att man är trött som ett vrak efter att ha jobbat med små barn hela dagen och sedan fortsätta några timmar till hemma med samma åldersgrupp...

Stor beundran som både orkar jobba på dagis och ha samma åldersgrupp hemma. Själv jobbar jag i skolan och de barnen är ju lite större och det är andra utmaningar man möter där.

I alla fall. Väskor...
Klippte till dessa i somras, eller var det till och med i våras... nu fick de i alla fall en botten och ett kantband, så det är klara och ligger i min webbshop.   shop.uplandsgarden.se

Tyg: Ikea  mönster: knåpmoderns blogg


Tyg: IKEA men den här modellen är lite mindre ca 25cm bred.


Barnvagnsväska till systern min

Ja, jag vet att ni som följt bloggen sytt vet att inte hon får sy sina barnvagns väskor till föräljning men man får sy den för privat bruk utan att bli "stämd". av hon som var som dum att ta mönsterskydd på ett mönster som inte var hennes. Det står det i mönsterskyddslagen att man alltid får sy för eget bruk, trots mönsterskydd, så jag vågade på mig en förra veckan när min syster vill ha en till sin barnvagn.

Den här gången la jag till ett extra handtag för när man ska bära väskan till och från vagnen.
-förut brukade jag knäppa i hop de två små hantagen till ett långt men det var bökigt och blev inget snyggt, så jag testade en ny idé.
Min syster har sagt att det fungerat bra och att hon är mycket nöjd!

Tyget kommer från IKEA och fodertyget är ett Rosa lakan.

Framsida


Baksida
Här ser ni den långa handtaget som man kan bära väskan med.


Glömde loggan så den hamnade på ena "handtaget"


Det finns en innerficka med dragkejda så hon kan gömma mobil och
andra viktiga ting.

Väskan stängs med en tryckknapp. och har resår så att den känns lite stängd.
Jag blev faktiskt riktigt nöjd.
Hoppas att Sytt snart vinner sin kamp om mönsterskyddet, så hon kan
börja sälja sina fina väskor igen.


Bilklänning

Jag fick en förfrågan på min blogg för ett tag sedan varför det inte fanns några bilklänningar att få tag i så jag sa helt enkelt att jag kunde sy en, inga problem och då hade jag precis fått nys om det här fina tyget från Stoff och stil så jag beställde hem det snabbt som blixten. Ni har ju redan sett tröjan jag sydde till sonen och den till grannpojken.

Flickans mamma ville ha en enkel lånärmad a-klänning me vi piffade till det lite extra med lite olika färger i muddarna. Det blev jätteroligt tyckte jag.

Tyvärr har jag fått höra att känningen var lite stor, men det var för att hon hade beställt en förstor klänning inte att jag sytt den för stor, så det var skönt att höra.

Tyget: Soff och stil, och muddarna från MG-tyger och sundbyberg textilaffär.
Mönstret: en raglan tröja från ottobre som jag har gjort om till en klänning samt minskat halsvidden lite.

Sen kan jag även berätta att jag varit på min första mönsterkonstruktions kurs idag på folkuniversitetet och det var jättekul, otroligt spännade och lärorik, det var dock inte så svårt trots att det var sent på kvällen och jag jobbat hela dagen. jag fattade allt hon sa, så det bådar gott för den här terminen.

Nu håller vi på att rita grundkjolen, så vi kommer göra en toalit lite senare och sen ska jag sy upp den till mig själv och det får ni se om några veckor. Undertiden kommer nog en massa andra saker oxå.

Jag hoppas jag hinner med allt. Men som jag hört andra säga, om man måste ta bort något så blir det nog bloggen, det är ju roligare att sy än att blogga, faktiskt!!

 

 




Klänningar till systerdotter

Nu på tisdag fyller min lilla systerdotter 1 år. Vi får åka hela vägen ner till Skåne och bromölla för att hälsa på där hon bor med sin sambo. Men det ska bli så roligt, barnen ser mycket framemot tågfärden. Det går ändå rätt fort med tåg från Stockholm, bara 4,40 med byte. Det är inte så farligt.

Men hon ska ju självklart få presenter, lite leksaker men så har hennes mamma, min syster önskat sig A-klänningar så då sydde tre, i tre olika stilar, en söt, en tuff och en lite mer retrokänsla på. Så vi får hoppas att hon gillar dem.


Mönster: mitt eget raglan mönster med A-form och mudd i ärmen.
Tyg: blommigt från Stoff och stil (sommarkatalogen) och randig från MG-tyger.



Mönster: MItt eget
Tyg: Stoff och stil


Mönster: Ottobre våren 2009
Tyg: stoff och stil (höst katalogen)

--------------
Min hemska tågresa med SJ från Stockholm, till bromölla

Jag skrev att att resan bara tog 4.40 men det är ju en stor lögn med tankte på att man reser med SJ.
När vi bara åkt till södertälje så började tåget krångala och stog still i 30 minuter. Sedan fick vi reda på att styrenehten gått sönder och de kunde bara åka i 80km/timmen och det gjorde vi i ca en timme, sedan vände vi på tåget men då var vi redan 1½ försenade. Men som om inte det räckte började tåget stanne längre och längre vi varje stopp. Av vilken anledning fick vi inte veta. Klockan var redan över nio, och vi hade inte kommit fram till vårt byte i hässleholm.. både vi och barnen började bli trötta. Nio skulle vi redan varit hemma hos våran syster...

 Vi blir lovade att komma fram vid tio till hässleholm, för att hinna med tåget som går 20 över till Bromölla.. men vi blir stående igen vid stationen innan och klockan 18 över stannar tåget vid hässleholm och vi slänger ur barnvagn och barn och springer... men fördjäves... SJ har inte bemödat sig att ringa Pågatåget så det åker och lämnar oss som redan är 2½ timme föresenade ståndes i hässleholm och med över en timme till nästa tåg till Bromölla.. Vid det här laget var jag nära tårar... men jag försökte hålla skenet öppet. '

Vi försöker ta en taxi men det finns ingen taxi som har barnstolar och ingen vill ta oss utan med risk att bli av med taxikörkoret. Vi ringer vår syster som bestämmer att vi ska ta nästa tåg till kristianstad där hon hämtar oss.
Vi får vänta en stund men sen går tåget äntligen, det känns skönt att snart har vi ett slut på resan.
Trots en resa på över sex timmar och klockan är snart elva busar barnen friskt i tåget och är superglada och man kan inget annat att skratta.
MIn syster hämtar oss och det är en trött skara som vid kvart i tolv på natten kliver in i huset i bromölla nästan tre timmar efter det vi borde ha anlänt...
Det är inte klokt dåligt av SJ att inte se till att vårt byte sköttes bättre, det är klart att man inte kan fixa ett tåg som går sönder, bara så där, men resten... grrr....

Imorgon ska vi hem igen... så vi får hålla tummarna att resan går bättre, som tur ska vi vara hemma vid sjusnåret och då har vi lite mer till goda om nu SJ tänker djävla sig igen....

Flodhästtröja

En beställning från en kompis på jobbet, som har en liten dotter på dryga året. (jag har en dotter på 1½) så vi har rätt mycket gemensamt. I alla fall, jag hade med mig alla mina kläder som jag har hemma med mig till jobbet en dag, för att folk hade frågat och jag sålde rätt bra med tanke på att jag inte har så många arbetskamrater och jag fick även en hel del beställningar bland annat det lila setet ni såg i förra inlägget och den här lilla tröjan.
Det är riktigt kul att sy till arbetskamrater måste jag säga, men man får alltid lite press när man syr till folk man känner.

Hon ville ha den med svart ärm och jag gjorde även svart mudd. Har kommit på att jag nog helst vill ha mudd på alla barn kläder under fem, så man kan dra upp ärmen när de ätar osv. Det är praktiskt helt enkelt!

Det gick snabbt och lätt att sy, börjar bli rätt säker på tröjor.

Men bara för att jag börjar känna mig säker har jag bestämt mig för att utmana mig själv och från och med nästa torsdag ska jag läsa mönsterkonstruktion på folkuniversitetet på kvällarna efter jobbet, hoppas jag inte blir för trött bara, så jag orkar jobba. Men man får väl sova någon annan gång i livet. Eller hur!

Kul ska det bli i alla fall, berättar mer när jag har börjat!


Lila velorklänning


Tyg: Velor från Mjuka tyger
Mönster: mitt eget, med utgång från ottobres raglan tröja, våren 08.

en beställning från en kollega på mitt jobb som vill ha den här till sitt barnbarn. Hon har redan köpt en lila klänning med stjärnor och ville ha matchande byxor samt en velor klänning som oxå matchade byxorna. Så här är det!



Byxornas tyg kommer från E-slöjd och mudden från Sundbybergs textilcentrum.

Stjärntyget har jag glömt bort från em jag köpte dem, totalt. men nu har jag bara en liten, liten bit kvar. Räcker nog bara till applikationer eller kanske någon litet mobilfodral.


Biltröja till sonen och hans kompis!


Det bidde en biltröja, eller rättare sagt det blev två. Fast jag visar bara en.
För jag sydde två exakt likadana i samma storlek!
En ska bli till min son, han ska ha den på fotograferingen på dagis imorgon! Den andra har hans kompis, som bor på gatan, fått när han fyllde tre år i söndags!

Tyget var underbart och sy och jag har redan fått en till beställning, via nätet en tjej i stockholm vill ha det som en klännning, så det kommer snart!



Tyget kommer från Stoff och still och jag älskar det! Även mudden kommer därifrån!
Mönstret är nog från Ottobre, men jag har gjort vissa ändringar i halsen.



Det blev två mössor oxå, den med mudd till hans kompis och den utan till min son!
De var mycket populära, i alla fall hos min son.

Regnbågs-randiga luvtröjor!


Så är det så äntligen klara, jag sydde det mesta på dessa innan midsommar men så blev det fel i halsen på den ena och så glömde jag fålla ärmen på den andra och sen blev jag arg och lade dem i en hög.
Men så idag så tog jag till mig mod och sydde klart dem...
Hurra!
Den ovan är i stl: 98 och är till min son.
Den nedan är i stl: 92 och till min dotter. De ska matcha varandra.
De är spegelsydda i röd velor från MG_tyger och randig från Kalikå (köpt från mjukatyger på syfestivalen) fick sista 60 cm... dyrt var det men fint!

Är lite tveksam till hjärtat jag har sytt... funderar på att spretta bort det!
Vad tycker ni.. blev det för mycket... tyget är ju rätt färgstarkt i sig....



Väska nr 2, den rymligare varianten!



Nu kommer väska modell större. Samma tyg som tidigare, men tyget är rätt stormönstrat och till den större väskan använda jag de stora prickarna. Så att det skulle kännas olika men lika.

jag har sytt väskorna på sama sätt, de är vändsydda med rött foder och modellen är egentligen en rektangel men jag har gjort motvek i överkant så att den får ett rymligare utseende. Den har en rektangulär botten platta och en innerficka med blixtlås. som har en ficka innanför sig som stängs med trycknapp.





Tyget kommer från IKEA
Mönstret är mitt eget och klippt på fri hand...

Jag älskar att sy väskor även om det är rätt tidskrävade. Så det blir nog fler snart..

ska bara beta av en hög med beställnigar av kläder....

A-klänning med gula flodhästar!





Tyg: jofotex och mudd från en lokalbutik.
Mönstret är en vanlig A-klänning, tror jag utgick från något linne och ritade om lite. stl: 146.
Det är en beställning till mammas kollegas dotter.


En ny väska

Har funderat ett tag på en ny modell och kommit fram till den här...
Jag gjorde en likande i somras, men glömde fota den innan jag gav bort den i present... sånt händer...

Den här är gjord av två rektangulära stycken, som jag har gjort motveck på i överkant inannan jag sytt ihop den med foder tyget. Jag har även gjort en rektangulär bottenplatta.  På det här sättet får väskan bra volym och blir ändå lite mindre upptill så att den "känns säker" ( jag har inget blixtlås på)

Handtagen är noggrant vikta för att bli tjocka och stabila. Ska vid nästa tillfälle jag syr en sån här väska fota alla steg och dela med mig. Det känndes lätt att göra, trots att den tog nästan 2 timmar. Men jag täntek och snackade lite med min man i mellan...

Jag har gjort en inner ficka men glömde sätta dit tryckknapp..
Väskan stängs med en rejäl tryckcknapp... önskar jag kunde sy dit blixtlås men kommer inte på något bra och lätt sätt....




 

Tyget kommer från IKEA och det gavs till mig av beställaren (en kollega till min mamma) hon hade sytt gardiner och ville nu ha två väskor av det här tyget, en liten (den här) samt en stor den kommer snart.


Klänningar från sommaren

Nu kommer som sagt lite av allt det jag lovat att publicera, men det finns så lite tid inser jag nu när man måste uppehålla ett riktigt jobb vid sidan av sin hobby och sin familj... så bloggandet får stryk, det blir en sak jag bara gör sällan och när jag har riktigt gott om tid.


Klänning sydd av en gardin som jag fått av min mamma, har sytt en kjol oxå. De beställdes av en mamma med dotter efter en av sommarens marknader. Klänningen är sydd av en mönster från juni numret av allt om handarbete, mycket bra mönster, tyckte jag.


Även den här klänningen är sydd i samma mönster, men den här gången av ett nytt trikåtyg, beställaren är den samma som känningen ovan. Stl: 110. Detta tyg kommer från Soff och stil.


Rak smockklänning sydd av en liten bit underbart tyg som från början är en bit påslakan från 70-talet som jag fyndat för en 10 på en loppmarknad. Ville inte riktgit bli av med det, men beställaren blev som tokigt förtjust i den.. Hon ville egentligen ha ärm men tyget räckte inte till. Så jag gjorde ett kors i ryggen istället, hon gillade sånna ryggar. jag har vikt tyget dubbelt och sytt till en kanal, i den trädde jag en bit resår och sydde sedan fast dem på klänningen.


Min lilla kusin är modell. Tjejen som beställde var vuxen, men en stl: 34.


Kvinnan som beställde den solgula klänningen beställde även denna. Detta tyg är oxå från slutet av 70-talet och är tunt härlig bomull, från början en gardin. Men nu en underbar smockklänning med volang vid foten. Även denna fick kors i ryggen, snyggt och bekvämt.




Men sen skullel väl även min dotter få något... inte sant.



Dessa två klänningar sydde jag till min dotter, respektiva hennes 6 månader yngre kusin, så att de kunde matcha varandra när vi skulle till Skansen och roa oss. (inte för att det finns några elefanter kvar på skansen)
Klänningarna är sydda i trikå från stoff och stil och i ett singoalla mönster från allt om handarbete. Det är resår i halsen och i ärmarna och den är både rolig och lätt att sy. Det finns även en resår i brösthöjd för att ge lite form. I tdingen står det att man ska sy en kanal där man trär resåren,, jag sicksakade endast på en resår på insidan av tyget. det gick fortare och blev tycker jag snyggt.





Den här klänningen är sydd i ett underbart tyg från 60-talet som jag fått. Jag har även sytt en kjol till den här beställarens kompis. Detta är en a-formad smocklänning med små axelband, dessa går ej i kors. Men har resår i sig i alla fall. Förut till mina smocklänningar har jag sytt fast en snedslå som man fått knyta i axeln.

kjolar som jag sydde i somras.

Kjolar kan ju vara relativt enkla att göra, och det har jag gjort en hel del av, bland annat de som kommer synas här nedan. Den här överst däremot är lite mera rolig att göra, består av två stycken, där man klipper ett rak besparing  och har överst och den nedre delen är gjord som en glad mun som ger kjolen ett härlig fall.

Jag hade inget mönster på denna utan tog endast midjemåttet på beställaren och rita direkt på tyget.
Kjolen är sydd av ett tunt, bomulls tyg som faller underbart, och är fodrad med ett svart kjoltyg, det var ett måste, annars var kjolen genomskinnlig.
Jag har en resår midjan och klänningen är fållad med rullsömmen på overlocken.



Här är det min lilla kusin på 12 år som får vara modell. Hon har ett linne med smocksöm som jag sydde till henne i födelsedags present i våras.



Nedan: en kjol sydd av en gammal gardin, beställaren ville ha en kjol i samma tyg som en klänning jag sytt till hennes dotter, se inlägget ovan. Den är rak med en resår i midjan.



Kjol till en liten 3 åring, tyget är ett tunt bomullstyg som jag har klippt till rakt och fodrat med ett vitt muslimtyg. Kjolen har även fått en liten volang och resår i midjan.



Trikåkjol med gul mudd, och en liten volang, som är fållad med overlockens rullsöm. Tyget kommer från E-slöjd köpt på syfestivalen i Kista, stockholm i våras..



Rak knälång kjoll sydd av ett underbart 60-tals tyg, jag har även sytt en klänning i det här tyget se inlägget ovan, det kortet är dock sämre och tygets snygga färger kommer inte fram lika bra som de gör här.


RSS 2.0