Ny Design

Älskar lov får så mycket energi att jag bestämde mig att äntligen göra om min design på bloggen, var aldrig riktigt nöjd med den gamla. Så nu ser den ut så här...

Vill även tacka Rino för den fina Pay It Forward presenten, tröjan är helt underbar och det gula kantbandet vet jag precis vad jag ska använd till! Lägger upp en bild lite senare i veckan, har inte hunnit prova den på sonen ännu. Den är kanske lite stor men kommer sitta perfekt till sommaren.
Nu ska jag ta itu med min egna pay it forward har redan börjat planera vad jag ska sy...

Ny hobby - TOVA

Igår insåg jag att det var symässa redan på lördag! Hurra!
Men så kom jag ihåg att jag köpt en påse med ull som jag inte testat som jag nog borde testa för och se om det är roligt i så fall ska jag nog köpa mer.
I går kväll så tovade jag ihop med första halsduk. Gick så där - läste fel i intruktionen till såpa vattnet och hade för lite såpa. Men det gick tilslut i alla fall.

Först försöket!!!
image269Sedan vaknade jag redan klockan sju imorse (gick och la mig kvart över ett). Min man och son sov djupt och jag låg bara och vände och vred på mig och bestämde mig för att gå upp och göra ett nytt försök...
Jag la upp fyra lager ett och varje håll och stänkte på mitt såpa vatten, denna gång med rätt mängd såpa.Färgerna gör sig inte riktigt, den röda blev så konstig i solen.

image273


Det blev även en liten duk som antagligen sys om till väska.

image274


Men det var hur kul som helst och inte så svårt, så nu ska jag absolut köpa mer ull, och göra mer, vill mest av allt göra en mössa men det verkar lite mer krångligt.

Muddbyxor och mössor

Fick lite extra energi i söndags i vetskap om att jag ska vara ledig hela sportlovet. Det känndes underbart och trots att jag varit så trött sista tiden blev jag lite pigg nu när jag vet att jag kan ta det lugnt.
Det börjar ju som sagt bli lite tungt, det är nu 7½ veck kvar till beräknad förlossning men någon vecka tidigare får den lilla gärna komma.

Jag hann sy några muddbyxor, några var redan halvsydda och satt och väntade på mudd och av trikåresterna sydde jag lite mössor, det är bäst att ta vara på alla små tygbitar.

image265

image266

image267

Mobilväskor & Handledvärmare

image263

När jag inte har så mycket tid men ändå vill sy försöker jag komma på små saker att sy. Senast var det väskor till tamponger och bindor och nu mobilväskor i trikåtyger med tryckknapp så att mobilen ligger mjukt.

Handledsvärmarna gjorde jag som miniprojekt med mina barn på fritids eftersom de hela tiden ville sticka halsdukar men aldrig blev klara.

image264

Så här gör jag min väska!

Nu ska jag ge mig på att försöka beskriva hur jag syr min väska, jag har ungefär samma modell och tillväga gångsätt till alla mina handväskor. Jag brukar ändra hur jag lägger färgerna, tygerna och storleken och ev. längden på handtagen.

image268


Så här gör jag!

 1. Klipp ut tre remsor ca 55-66 cm långa (beroende på väskans djup). Den i mitten ska vara ca 12 cm de på sidan 15-16 cm. (inkl. sömsmån). Om den i mitten är smalare kommer de att upplevas lika breda i slutändan.
 2. Om tyger är lite sladdrigt rekomenderar jag att man syr fast styrk på viseline då blir det lite stabilare att sy i. Det finns några olika sorter jag föredrar den som är som papper och är lite lagom tjock, det finns vissa som blir jättehårda men då går det knappt att sy i.
 3. Du kan nu sy ihop dessa tre remsor räta mot räta och sy även en dekorsöm när du har pressat ner sömmen på baksidan. Det blir snyggare och stabilare. Du kan i detta läga även sy fast ett mellanlägg (fodertyg) när du syr dekorsömmen. Typ ett vadd, en bit gamml fleece eller något annat fodrade tyg som göra att väskan känns lite stabilare och tjockare. 4. Klipp sedan ut två remsor till handtag 14 cm gånger 55 cm (Den här längden gör att du kan hålla den i handen men ända få den över axeln om du vill. Dock ej med vinterjacka kanske). Du kan även klippa till tyg till en innerficka. Tygbiten ska var 15-20 cm bred och 30 lång. Den viks ju dubbel så fickans färdiga mått blir ca 18 bred och 13 djup. Anpassa den efter ditt blixtlås och väskan djup.
 5. Klipp ut en bit innertyg som är lika stor som de tre remsorna ihopsydda (mitt fall ett grönt kraftig bommulstyg) och markera vad mitten är, sy fast innerfickan 6 cm från vikningen i botten.
 6. Handtagen syr du ihop genom att vika kanterna mot mitten och sedan vika den igen så att det blir fyra lager sy ihop med en raksöm, i samma färg som tyget. Om tyget till handtagen är i tunt tyg måste man ha stryk-på-viseline annars blir de så sladdriga att hålla i.
 7. Nu är det dax att sy ihop väskan lägg hantagen på rätsidan av väskan utsida och justera så att de hamnar rätt, lägg innertyget med fickan med rätsidan mot väskans rätsida och hantagen emellan. och syihop med en raksöm, lämna en öppning på 10-15 cm så att du kan vända väskan. Glöm inte att klippa hörnen så att den blir snyggare när man vänder den. 8. Nu kan du sy ihop väskan så att du får en väska lägg så att kanterna hantagen kommer mot varandra och att det ser bra ut, ta en bra nål och syihop ta det lugnt, det är många lager tyg och det går alltid sönder minst en nål för mig.
 9. Sy sedan botten genom att vika upp en del av tyget och sy tvärsöver se bilden länst till vänster här nedan.
  Då får du en platt botten, om man vill kan man klä en en bit tunn planka eller kartong och lägga i botten för extra stabilitet.
 10. Om man vill kan man nu sy dekorsömn i ovankant på väskan för ett proffsigare intryck. Gör sedan en låsanordning, jag har valt att sätt dit en tryckknapp. Ibland sätter jag loggan över baksidan på tryckknappen dock inte denna gång!

 11. Nu är väskan klar!
Tyg:
Till utsidan: Ett blommigt gardintyg i bommul som jag fyndat på en mässa, och ett svart manchestertyg (ett par sönderklippta byxor) till utsidan och till handtag.
Till mellanlägg ett gammalt slitet flanneltyg som var mjukt.
Som foder/innetyg hade jag ett grönt tjock bommulstyg från IKEA.

Övrigt: Tryckknappar från en lokalsybutik, blixlås 15 cm, sytråd, x antal nålar. Stryk-på-viseline på väskan blommiga tyg.

Jag använda min vanliga symaskin till de allra flesta sömmar.

En handväska av retrotyg

Fick det här härliga Retrotyget av min syster i julklapp, hon hade varit och fyndat på Tradera åt mig, vilken super syster jag har va! Hon hittade faktiskt två härliga tyger till som jag inte vågat sätta saxen i ännu.

image248

Den här gjorde jag på samma sätt som tidigare.
Jag har tre långa längder a 56 cm som jag syr ihop med viseline på baksidan. Sedan klipper jag till ett fodertyg och på den syr jag fast en ficka med blixtlås. Sedan lägger jag dessa två tyger räta på räta med handtagen emellan och syr ihop dem med en lite kvar, så att jag kan vända väskan.
När den är vänd så syr jag ihop den och gör en botten.

Jag vet att jag borde fota de olika delarna i skapelsen,
ska se om jag kommer ihåg det nästa gång.Små väskor för bindor och tamponger

Satt och funderade på små saker som jag ville sy som inte tog lång tid och som ända var praktiska och det stod helt blankt tills jag kom på att jag ville sy små väskor till tamponger och binder.
Så jag satte igång, gjorde nog 4-5 modeller igår som alla blev mer eller mindre bra, de mesta mindre bra. Det blev för tjockt eller så blev det för litet eller så var locket för kort osv.
Men så fick jag äntligen till en modell som fungerar, vad tycker ni?
Har ni något bättre förslag?

image241Sen sydde jag oxå en påse för bindor.
Den blev lite sne i locket men det är bara en protoyp.

image244Äntligen en tröja till

Har ju velat sy i flera veckor ända sedan jag började jobba i januari men energin bara dog! Att pendla 8 mil varje dag och sedan jobba med fritids (när man egentligen är lärare) tar på krafterna när man är gravid upptäckte jag. Den lilla engergin man hade när man kom hem, räckte till sonen och lite till mannen. Men så nu i helgen så tänkte jag nej, en liten byxa och när den var klar så tog lusten över och jag klippte till lite tyg till en tröja.

image237
Tyg: Trikåtyg, den prickiga från MG-tyger och den gröna från en lokal affär. Vit mudd i ärmarna och samma gröna trikå i halmudden.
Mönster: Tröja stl: 86-92 frånOttrebre 04/07

 

Fick min son att prova den och den satt perfekt så vi får hoppas att han växer långsamt. Tänkte sy en body i samma tyger till den lilla som kommer, så att de kan matcha varandra.

image240


byxor till nyfödd

image235

Velorbyxa med mössa i samma tyg till liten bebis på 5 veckor!
Urguligt att sy sådana kläder måste nog sätta igång att sy till min egen snart,  det är ju bara 10 veckor kvar och de går nog snabbare än man kan tänka sig. Bara man orkar...
Magen tar allt större plats och kanske för att man blev gravid så tätt inpå den första känns allt mega jobbigt, kroppen hann liksom aldrig återställa sig.

image236

Dessa byxor har väntat på att bli klara länge, jag sydda byxorna för ca 4 veckor sedan men inte haft tid att åka och handla brun mudd. Men nu så är de äntligen klara och kommer nog sitta perfekt på killen min.

RSS 2.0