Jeans till sonen

Så är man tvåbarns mamma, och det är lite mer att göra än tidigare märks, som tur var finns ingen svartsjuka ännu från sonen, mot lillasyster så det får vi hoppas håller i sig.

Jag önskar att jag hann sy mera, det ligger projekt och väntar både bredvid symaskinen och i mitt huvud.
Jag har sytt en till byxpåse till lill-tjejen men glömt att fota. Dock har jag fotat min son när han har sina nya jeans som jag sydde till honom.
Det behövs lätt ett par tåliga men mjuka byxorn nu när våren är här och han springer runt på tomten och leker med allt som kommer i hans hand.

image377

image378


Byxorna är sydda av en gammmal strech kjol som jag fått av syrran. Jag använde mig av de färdiga sidosömmarna och gjorde sedan som ett par vanliga muddbyxor, smalade dock av dem för att få en mer slimmad och coolare look på dem. Sydde även på knälappar som tyvärr kom lite under knäna märkte jag dagen efter, så är det när man syr när barnen sover.
Hoppas jag hinner och orkar sy ett par till, han behöver några stycken, så mycket som han leker, gärna kanske hängselbyxor, så de sitter på plats ordetligt.

Sedan håller jag på att laddar till nationaldagen då jag har fått ett stånd gratis av kommunen. Alla hantverkare i Vallentuna får tydligen sälja gratis på nationaldage, vi får ett stånd av lions med tak och allt och så får vi stå mitt på gågatan i vallentuna centrum. Jag menar, vad kan man förlora på det. Måste dock hinna utöka mitt sortiment med lite fler väskor och tröjor, har ju några handväskor och massor av muddbyxor men lite mer varierat vore kul, plus det är ju alltid intressant att se vad som går..


Den blev en liten Ida

Den 17 april kl 06.28 födde jag en liten flicka!

image374
Ida 30 min in i livet på mammas mage!


Hon var pigg och förlossningen gick bra och snabbt tyckte jag.
Tyvärr så förlorade jag en hel del blod efter förlossnien så det blev en liten operation för min del men sedan fick vi två dagar på BB där jag kunde återhämta mig så det blev allt som allt en underbar första tid.
Men nu är vi hemma igen, och två timmar efter hemkomsten hade jag redan lyckats sy en lite pås-byxa till Ida.

image375
Ida är nu 6 timmar gammal och ligger i sina fina kläder som mamma sytt.

image376

En liten byxpåse precis sånna som Gekko sytt,
en är perfekt för små sparkade fötter.

Snart är det nog dax

Men så äntligen så har man fått lite riktiga värkar, nu väntar vi bara på att komma in. Det var fullt på förlossningen under eftermiddagen, många som vill föda barn just nu.
Jag tar det dock lite lugnt, har ett rätt långsamt värkarbete men hoppas att man får komma in och se att allt går som det ska. Men förhoppningsvis är man tvåbarns förälder någon gång under morgondagen i alla falll. Så det blir kanske lite lugnt på bloggen ett tag. Till vänner och familj, jag sms alla er när den lilla har kommit ut.

Sytt en skötväska

Tänkte att den lilla nya ska få en egen skötväska och jag satt och bläddrade i Cool Baby (boken) och fick syn på deras kombinerade skötväska och skötbord och tänkte, den var ju läcker.

Så det var bara att leta upp alla små restbitar och stuvbitar som fanns. Jag hittade även en snygg vaxduk på Åhlens som jag gjorde till själva sköttdelen, eftersom den går att torka av enkelt.

image369


Applikationerna i gult och grönt som sitter på fickorna ska jag skriva med textilfärg, innehållet T.ex. blöjor, leksaker, salva, våtservetter. Detta kunde man göra innan man sytt ihop den, men jag var osäker på hur jag skulle packa den.Om ni tänker göra en lika dan, tänk på hur ni placerar fickorna så att det går att vika ihop den när den ska bli en väska. Jag har lagt den klargröna fickan precis på vikningen så när man har något hårt i den t.ex en salvtub, blir det svårt att vika ihop den....


image373

Det var svårt att få dit snedslån eftersom det var så långt runt och på vissa ställen lite tjockt. Det är ju en baksidan och framsida plus ett tjockt foder tyg, så att det blir lite mjukt och stabilt på samma gång.
Jag har sytt dit knappar som dekoration, blev lite trist med bara handtagen.

Men allt som allt är jag mycket nöjd och har testat att packa den med både, blöjor, våtservetter, extra kläder, salva, leksaker och en liten handduk. Perfekt för den lilla bebisen helt enkelt. Bara jag får testa den snart.....


Vårjacka till min son

Eftersom dagarna går och det inte kommer någon bebis trots att jag vill det så gärna så gäller det att hitta på saker så tiden går. Önskar jag kunde sy hela tiden men man börjar faktiskt bli lite orörlig nu när det endast är 4 dar kvar till beräknad förlossning. Och även om mannen är hemma så tar sonen en hel del på mina krafter han är ju trots allt bara 1½ år och förstår inte riktigt att mamma är gravid och trött.

Men med förlossningsväskan packad och klar och det mesta förberett så kan man ju ändå orka sig på några större projekt.

image360

Tyg:
Den blev en fodrad vårjacka med ett tyg från sjuttiotalet från Boråstyger, jag har sett det på Rinos blogg och blev förälskad så när jag hittade det på en antik och samlar mässa var jag bara tvungen att ha det.
Foderet är en brunt fleece tyg och dragkedja och muddar kommer från en lokal affär.

Mönster:

Det var rätt knepig, först att hitta ett bra mönster jag valde ett från Ottrebre 04/07 men jag ändrade det på några punkter. Jag ändrade luvans form till en mer spetsig variant. Jag valde bort att sätta en snedslå utan gjorde istället den vändsydd, fick tipset från en annan blogg och la sedan in en dragkedja istället för trycknappar så till slut var det inte så mycket kvar av orginal mönstret men det blev okej.

image365


Svårt:
Det svåraste var att få ditt muddarna snygg eftersom ärmarna är så smala. Men det gick men lite tråcklade och vilja. Har inte hunnit prova den på sonen ännu, jagde runt honom i morse men han bara vägrade att sätta den på sig, får väl avakta tills vi ska gå ut, då kanske han vill ha den på sig.Så här kommer en bild på sonen när han var ute och lekte

image367Två väskor till

Min svärmor gillade en av mina handväskor, så jag  tänkte att jag skulle sy en till liknade väska, ingen blir dock den andra lik med det här tyget eftersom det är så stormönstrat.

'"framsidan" om man så vill
image354

"Baksida"
image355Jag klädde om min nya strykbräda/arbetsbänk fick en klädsel häromdagen och av resttyget sydde jag en liten axelväska, den är aningens mindre än de andra jag sytt.

image357Den fick en liten innerficka sydd i dubbel tyg som stängs med tryckknapp.Två axelväskor

Jag behövde en väska till min förlossningpackning, så jag satte mig i går morse och klippte till en "dagiskasse med lite längre axelrem ur en underbart retrotyg som min syster köpt till mig på Tradera.

image351


Sen var jag även tvungen att sy en väska till bara för att det är så roligt att sy den här modellen av väska. Den här gången med en gardin längd från coop och foder var ett gammal tyg som jag fått av någon släkting, jag gillade konstrasten mellen grönt och rött.

image352en till sydd skål

image349


Jag sydde en till skål med min symaksin, det är så roligt.
Det svåra har dock varit att få tag i rätt lina, coops tvinnade tvättlina är bäst som bas.
Sen är det bara att linda och sy.Hjärtan och så mera hjärtan

Hittade i mina tyghögar det här hjärtliga tyget som jag köpt på syfestivalen i höstas från MG-tyger.
Det är inte världens bästa kvalitet men det är otroligt sött och om jag får en flicka så skulle hon se helt bedårande ut den här bodyn med matchade byxor, inte sant.

Om jag jag nu inte får en flicka så ser säkert pojken oxå söt ut den, eller så ger jag den till min syrra, hon är gravid, ska ha i september/oktober, det kanske blir en flicka där. (ps. det är min syster i bromölla jag talar om inte hon i stockholm, om det är någon som jag känner som undrar).

image343
Mönster: Ottrebre 04/07 samma som förra gången i stl: 56. Den här gången klippte jag dock ut framstyckena åt fel håll så den är spegelvänd med det spelar ju ingen roll vilken sida man knäpper bodyn på.

Tyg: Hjärtetyg i trikå från MG-tyger (dålig och tunn, gick inte att sprätta i) röd trikå från E-slöjd och mudd väv från MG-tyger. Tryckknappar och tång från slöjd-detaljer fungerar utmärkt, älskar den till tusen.

Svårt: Det är så svårt att få på snedslån runt hela body när man har en vanlig symaskin, försökte sy på lätt sick-sack. Typ 4 i styngdläng och 1 i bred så att den skulle bli lite elastiskt det blev bättre än med vanlig raksöm men inte perfekt, det är tur att det är till en själv man syr.

Roligt: Att det gick mycket bättre andra gången jag sydde bodyn, var inte lika osäker och det gick mycket fortare plus att den blev så himmla söt.

Sen blev det två matchade byxor av tyget som fanns kvar.
De ena ska jag sälja eller ge bort och de minsta ska min lilla ha.

image348


En matchade tröja till Rasmus

Nu när jag sytt en fin tröja till bebisen tänkte jag att Rasmus skulle få en liknde. Kanske trycker jag dit i efterskott texter som Storebror och (lillebror / lillasyster) men vi får se.

image336
Mönster: Ottrebre någon nummer från i höstas, hittade redan uklipp mönster i storlek 92 i en liten hög. Jag vill egentligen ha ranglan ärm men det mönstret har vi redan testat och det var jätteful. Den här fungerade bra med knäppningen i halsen. Jag gjorde inga rikitga muddar ärmen utan lät trikåtyget från framstycket återkomma där.

Tyg: E-slöjds trikåtyger och muddväv, blev hur skönt och bra som helst.

Jag har sytt ihop de flesta sömmar på overlocken med elastiskt söm men sytt på halsmudden med vanlig symaskin, kunde nog ha blivit bättre om om haft en covepro med det funkar.

Misstag: När jag klippte ut framstycket glömde jag att titta att det fanns tyg under mönstret och missade därför en liten bit på vänster sida, där jag fick skarva dit en liten bit, ville inte slösa och klippa ut ett nytt framstycke, så mycket tyg från E-slöjd har jag inte.

------------

Sen har min underbara Pappa varit här och hjälp mig med mitt hobby/sy rum. Jag har ett stort bord med mina symasiner på men jag har ingen bra arbetsbänk, där man både kan styrcka och nåla och rita mönster och lite av varje. Jag ville dock inte att den skulle vara fast utan kunna fällas ner så att man kunde få lite yta om man vill  det.

Det är klart att han fixa det sa  han och vips så hade jag en superbra bänk, tydligen tål den upp till 200 kg... så till och med jag kan stå på den, inte för att jag tänker testa.En body till den nyfödda

Det är klart den lilla som kommer ska ha något mamma har sytt tyckte jag, så nu så gav jag mig i kast med en omlottbody från Ottrebre 04/07 tror jag det var.

Det gick inte så bra, jag sydde ihop delarna fel och fick klippa upp och jag fick problem med kantsömmen och med lite av varje, jag svor och sprättade en hel del men nu är det i alla fall gjort.
Bodyn blev nog lite mindre än tänkt eftersom jag fick klippa upp alla overlocksömmar, de är ju lite knepiga att sprätta men sydde efter storlek 56 så vi får väl hoppas att den lilla är mindre än 50 cm när den kommer ut, det vore ju lite snopet om det inte gick att få på...

image330


image331

Att få dit tryckknapparna var i alla fall inget problem och min nya logga så
jättesnygg ut på ärmen tyckte jag.
Sen blev det oxå tre näsduksfodral, jag vet att de flesta redan sytt sina
näsduksfodral men jag hade inte testat, det var ju faktiskt jättekul och jätteroligt.
Tack Florin för det mönstret.

image334

Äntligen kan man blogg igen.

Fast det har varit lite skönt med ett upphåll, hoppas allt kommer funka bättre nu.
Jag har fått lite gjort men inte mycket, graviditeten sätter sina spår med bara två veckor kvar. Jag är lite trött måste faktiskt medge det.

I lördags var jag på antik och samlarmässa och hittade lite roliga tyger. De två till höger är mina absoluta favoriter, jag vet att Rino har haft det längst till höger och jag blev tokkär när jag såg det på hennes blogg och blev så glad när jag hittade det. Det var dock inte billigt på en samlar mässa men vad gör man...

image328

Sen har mina namnband kommit, hurra.
Jag vågade beställa hela 200 stycken. det blev svarta med röd text.

image329

Namnet Uplandsgården kommer från det faktum att vårt hus heter så.
När vi flyttade in här fick vi reda på att huset varit pensionat på 60 talet och löd då under namnet Pensionat Uplandsgården så även när huset inte längre var pensionat var både husets namn och adressen Uplandsgården. Dock i och med 2004 blev det ju lag på att alla hus ska ha vägnummer så nu har vi både ett vägnummer och Uplandsgården som adress.

Huset har även varit cementfabrik och vårt garage är en gammalt hus från de gamla Klara kvarteren, som förra ägaren plockade ner när de kvarteren revs och ställde på vår tomt. Det är otroligt vackert med alla knutar och stockar.


RSS 2.0