En klänning till en tvååring

Vi var bjudna på middag på påskdagen till min mans vän, de har en liten 2½ åring som jag inte träffat men som jag tyckte var kul att få sy något till. Jag känner inga andra flickor, alla vi känner har pojkar.
Eftersom jag i måndags vaknade redan klockan 8 (min son och man brukar sova till tio) så insåg jag att jag hade två hela timmar helt själv... så jag bläddrade igenom mina sytidningar och hittade en fin modell i senste Allt om handarbetet (april08) och började klippa.

Trots att det var min första klänning av den här modellen, blev jag nöjd. Gjorde några fel i själva livet, vände lite fel när jag skulle sätta fast fodret och blixtlåset blev slutresultatet bra och jag kännde mig riktigt nöjd. Vill nu sy mera klänningar men man måste ju ha en mottagre oxå...

image322




Tyg: Det blå tyget är ett lapptäckstyg som jag köpt i en fyndlåda, det vitblommiga är en gardin som jag hittade på en loppis utanför fagersta.

Mönster: Allt om handarbete nr 4 April 2008, klänning till 2-6 åring, den skulle varit i ballongmodell med en snedslå nedtill men det tog jag bort, tyckte det var snyggare om den var vidare, mera snurr - vänlig...

Svårt: Jag tycker det är svårt att få till blixtlås snyggt, eftersom jag är självlärd och bara sytt i ett drygt år, plus är lite lat så fuskar jag gärna och ibland blir det inte snyggt. Och eftersom jag inte har gått några riktiga sykurser har jag ibland mycket svårt att förstå sömnadsbeskrivingarna i allt om handarbete och ottrebre. Hälften av orden behöver jag en ordbok till....

Sen sydde jag en skål till grannen som tack för att hon passde våra katter i påskhelgen.

image327


Som ni ser har även vi gott om snö på vår tomt, trots att våren borde ha kommit för länge sedan.

Sen blev det några mössor

Av restbitarna klippte jag till mössor. Den randiga trikåtyget har jag inte så mycket av och är väldigt rädd om så som foder inne i mössorna är det ett enfärgat trikåtyg. Vilket även gör dem vändbara.
På den gula/bruna mössan gjorde jag fodret lite större vilket gör att det känns som den fått en muddkant.
Av de små restbitarna klippte jag även fransar till mössorna, det blev lite roligare så tyckte jag.

Det ligger 6 mössor till på vardgsrumms bordet som ska sys imorgon, men de är ialla fall tillklipta.

image321


Tack för alla snälla kommentarer, de värmer alltid gott. Ibland undrar jag själv hur jag orkar sy så mycket man går liksom på någon extra energi som är svår att ta på men den finns och då är det bara att köra. Känner väl att när väl bebisen är ute så finns det inte så mycket tid och efter förra förlossningen så hade jag oxå väldigt ont så jag tänkte... bäst att göra så mycket som möjligt när man kan..

Här är byxorna jag sytt...

image318


Det här var byxorna jag sydde igår, det är i typ tre storlekar. 56-62  74-80 och 86-92.
Jag har ännu inte sytt på min logga , det blir imorgon kväll/natt...

idag sydde jag lite röda byxor samt ett par bebis byxor som ska ges i present till en liten grabb på en vecka, en vän till oss har fått en liten son förra veckan och nu ska vi åka och hälsa på och det kan man ju inte bara göra utan en fin present. Han ska få en matchande mössa oxå.

image319


image320

Oj mitt i natten...

Idag har jag sytt 10 par byxor men jag orkar inte fota och lägga upp dem nu, klockan har redan slagit halv ett och jag borde sova, ska upp och jobba imorgon. (har dock sovmorgon börjar halv elva).
Jag ska snart sluta jobba så det känns inte så jobbigt. Torsdag är min sista dag på jobbet sedan ska jag passa på att vila lite innnan förlossningen. Frågan är om jag kan ta det lugnt, jag är inte en sån människa jag lär väl sy och städa och pyssla hej vilt fram till förlossningen. Men kanske hinner jag varva ner och sova när jag vill.

Förra gången jag var gravid hann jag bara vara hemma tre dagar innan min lilla son bestämde sig för att komma ut och då var jag helt slut eftersom jag de tre dagarna hade storstädat och röjt ut förråd. Den här gången har jag tagit ledigt tre veckor innan beräknad förlossning, bara för säkerhets skull.

Bilder på mina byxor och kanske några till kommer att komma på bloggen imorgon, vågar jag nog lova.
Nu ska jag ta och sova.

Sytt en portmonä

image316


Jag har gått en sykurs och släpade med min vän och granne och vi fick sy en härlig portmonä, den känndes avancerad men egentligen är det bara massor av delar. Det går säkert att variera den i evighet för att få som man vill.

image317

Dagiskassar i fyrtal

Så sent om sidor har även jag drabbats av dagiskassen, skulle göra det för flera veckor sedan men tappade bort beskrivningen och sedan blev det mina andra väskor som tog över men så i fredags när min mamma var här passade jag på att klippa ut till fyra väskor. och herregud vad kul och enkla de är att sy, tack knåpmodern för det här mönstret.

image312

Tyg: Grönt fodertyg från IKEA och yttertyget från Åhlens, i kraftig bommul.

image313

Tyg: Foder från IKEA och yttertyget är ett lakan från 60-talet (Tradera)

image314

Tyg: Foder från IKEA, yttertyg från Åhlens (en stuvbit)

image315

Tyg: Foder från IKEA och yttertyg ett linneliknade bommulstyg från tradera.

Å så ännu fler väskor

Jag har fått väskdille, jag erkänner, har sytt massor sista tiden, det har varit lite som ett beroende. Men sen har en vän till mig även frågat om jag ville sälja med henne på en påskmarknad utan för enköping och jag tänkte varför inte. Jag har inte stått på någon marknad sedan i sommras och det skulle nog vara lite intressant och se om ens saker går att sälja det kostar bara 150 kr att stå där och det delar vi på...

Så här kommer några väskor till...

image306



image308



image310



Har inte bankat dit tryckknappar som stängning eller sytt dit loggar,
det blir ett projekt för kvällen.

En skål i tyg

image303



Har ni sett vilken rolig skål, ni kanske har sett sånna tidigare men o så kul det var att sy den. Jag gick på en sykurs på symaskinsgrottan är i Täby, Stockholm. De har massor av roliga kvällskurser, som är en ca 3 timmar långa och då kan man komma därifrån med en så här rolig skål.

Tydligen kommer tekniken från England och/eller USA och är jättestor där, det finns tydligen speciell lina och masor av variationer och tyggrejer.

Den här skålen är sydd med en tvättlina som man lindar tygremsor runt om och sedan syr ihop med sicksack. Jättesvårt att beskriva och det var lite knepigt att komma igång men sedan så när man fått grepp om det hela så gick det med en himla fart och var tok roligt.
Det tog mig ca 2½ timme att klippa till remsor och sy den här skålen.
Den är ca 15-20 cm i diameter och 15 cm hög.


Fyra nya väskor

image290



image293



image295



image299



Massor av väskor men jag orkar inte skriva något.


Jag har sytt en skål

Idag var jag på sykurs och fick lära mig hur man sydde en skål!
Nyfikna hur det kan se ut... jag lägger upp en till torsdag kväll, lovar!
plus lite väskor som jag sytt under veckan början.

Väska till mig och en i present

Jag sydde en väska i förrgår, till mig, bara till mig! I rött som är min favvofärg och lite grönt. Båda är gamla retrotyg som jag fått av min svärmor, ett underbara tyger. Det som satte sig på tvären, och som alltid sätter sig på tvären är att sy ihop väskan eftersom jag alltid fodrar den och då går minst två nålar av per väska, plus att banka i tryckknappen som stängning, jag sätter den alltid fel och så får min man komma och hjälpa mig ur krisen. När jag slagit mig både gul och blå samt svurit som ett helt piratskepp...

image283




Sedan har jag även sytt en väska som en present till min mans kusin som ska firas på lördag. Jag hoppas att hon gillar den här, jag har valt färger som ska passa en tonåring och jag har gjort den lite mindre än de jag vanligtvis gör. Alltid lika läskigt att ge till personer som  man känner...

image285




På hennes väska valde jag att täcka tryckknappen baksida med min logga eftersom den aldrig blir särskilt fin. Om ni undrar varför jag har en turkos dragkedja är det för att jag tydligen inte äger några svarta eller vita dragkedjor. Jag räknade jag har ca 50 dragkedjor i olika storlekar och gud hur många färger som helst men inte vit och svart. Men det blev en kul grej tyckte jag trots allt.

Nu är det fem veckor kvar till beräknad förlossning, men som sagt någon vecka tidigare får den lilla gärna komma. Känner mig allt mer som en blåval på torra land.

En röd tröja till Rasmus

Sydde idag en tröja till Rasmus men det lär nog dröja innan han kan använda den eftersom jag följde ett mönster från Ottrebre som blev förstort. Plus att halsen blev för vid men förutom dessa två misstag i mönstret blev den bra.

image279




Jag sydde ihop dem med overlocksöm och gjorde stickningar med min vanliga symaskin. Applikationen klippte jag ut av ett trikåtyg och strök sedan på Viseline så att den blev stabil. Efter det sick-sackade jag på den med svart tråd.

Mönster: Rangal-tröja från Ottrebre 01/08 som blev förstor i halsen (måste rita om till nästa gång)
Tyg: Trikå från E-slöjd och mudd från en lokal butik.

Syfestival & Rinos tröja

Nu så äntligen har det varit syfestival, lycka! Jag har köpt mer än jag behöver men är hur glad som helst. Det blev massor av tyger från E-slöjd och ull från Ullboden, det har varit en fantastiskt dag. Jag har även köpt lite pärlor, juteväv, muddar, dragkejdor, nålar., tråd m.m. samt insupit massor av skaparglädje och inspiritation.

Men först en bild på min son Rasmus i Rinos fina tröja!
image275



Ovan ser ni även de fina ull nystan och underbara tygerna från E-slöjd som jag köpte!

RSS 2.0