En väska

En av mina bästa kompisar fyller år imorgon och jag har nästan inga pengar så jag tänte hon får något jag gjort istället. Hon får även 7 meter rött sammets tyg och 6 meter svart som hon kan ha i sin studio när hon fotar. Men sen får hon oxå en väska av mig.

image208

Den är sydd i svart jeans tyg och rött bommulstyg som jag har försärkt med viseline. Mellan fodret och yttertyget har jag sytt ett tjock tyg så att den blir lite stabilare. Jag vet att man ska ha bommulsvadd men jag har inget och har inte råd att köpa just nu.

Jag har en fick inuti som har dragkejda och en kardborre ficka bakom. Väskan stängs med en tryckknapp. Tryckknappen var lite ful på baksidan så över den sydde jag min logga.

Väska blev lite smal men jag är nöjd. Hade inget mönster den här gången utan gick lite på känsla och det funkade bra. Jag har sytt upp botten så att den är platt.



Börjar få kolla på väskor nu, så det blir fler. Men jag kan tyvärr inte lägga upp några av dem på bloggen förren efter jul efter som de kommer bli julklappar till nära och kära.

Min julmatta är klar

Nu har jag så äntligen fått åka och hämta min julmatta som är nedklipp. Igår knöt jag fransar och klippa loss alla trasbitar som stack ut så nu är det klar för leverans till min mammas kompis som har beställt den.
Nu kan hon lägga upp och njuta av den hela december!

Den är 3 meter lång och 80 bred.
Vävd i tuskaft i en svart varp.


image207

Nu när jag är klar med den så blev jag så sugen att väva lite till. Måste ta mig tid någon mera dag innan jag går tillbaka till jobbet efter jul och innan magen blir för stor så den slår i vävstolen.
Grannen min har beställt en grön/blå matta till hennes kök så den ska jag i alla fall göra.

Önskar mig oxå en egen liten vävram som jag kan ha hemma och väva små tavlor och löpare. Jag kan om jag vill montera upp en egen vävstol hemma men de är ju så stora, och det är inte så lätt att sätta upp en vävstol, många trådar som ska på rätt plats. Bättre är det att väva i en vävstuga med duktiga tanter som kan hjälpa en.

Blå tunika

Den här underbara tröjan har egentligen samma mönster
som min andra tunika dock lite modiferad under arbetets gång.

image203


Tyget har en gång varit en omlott kjol som min mamma köpte i Elefebenskusten 1977 men sedan slaktade när jag var liten för att göra en lekfilt till mig. Resterna har jag änvänt till ett lapptäcke till min son och nu de sista till en tunika. Jag klippte av den broderade biten längst ner på kjolen för att använda som kantband.

Mönstret: Ottrebre 4/07 Tunika. Jag kortade av mönstret och gjorde den lite rakare samt kortade av ärmarna . Jag sydde sedan en sprun i ärmen och fållade in kanterna i ärmarna. Skulle dock gjort ärmarna lite vidare, den är lite snäv när man ska klä på honom. Mönstret är för ett elastiskt tyg.

Den här gången hade jag längre snedslå så nu kunde jag göra en knytning fram som jag blev hyfsat nöjd med. Vill dock ha en kanbandsfot till min vanliga symaskin. Har hittat en på symaskingrottan som är reglerbar. Så man kan ha allt från 6 mm till 20mm om jag fattade rätt.


Och så här snygg är min son i tunkan tillsammans
med ett par byxor jag sytt i trikå från E-slöjd.

image202

tomtetröja till sonen

image200


Har sytt en tomte tröja med matchde byxor till sonen, ville ha något han lätt kunde ha på sig hela julfton en jacka hade varit jobbigt och kanske för varmt. Men jag är inte helt nöjd...

Halsen blev för stor, trots att jag gjorde en liten sprung bak med trycknapp.
Sedan blev den för lång eftersom enligt mönstret skulle man fålla upp nederkanten men jag la til en luddig kan istället och då blev den nästan som en klänning, sött, ja men inte som jag ville.
Men så blir det när man syr klart hela plagget medan sonen sover.
Lite jobbigt att sy på muddkanten, har inte gjort det förut, vek den som en snedslå i halsen och sydde med en stickning (ska dock skaffa tvillingnål har jag insett)
I ärmen sydde jag den som en vanlig mudd med overlocken, dock innan jag sydda ihop ärmen.

Jag änvände overlocken till att sy ihop den och vanlig raksöm på symaskinen till stickningarna.

Knapparna är jag rätt nöjd med, det blev gulligt även om de lutar lite neråt när han står upp.
Det kommer mer närbilder senare, glömde fota dem samt byxorna.

Mönster: Ottrebre 4/07 tråkå tröja modell 6
Tyg: Röd velor och vit mudd  och knappar från Dollys tyger på Odenplan
Ps. Alla knappar i hennes butik kostar 1 kr styck  och hon har hur många som helst i alla tänkbara färger.

Nu syr jag julklappar

Eftersom jag nu har börjat sy på julklappar så kan jag tyvärr inte lägga upp så mycket på bloggen eftersom mina mottagare förmodligen tittar in här rätt ofta... så efter jul kommer det komma en hel del saker.
Men just nu blir det inget sytt eftersom jag ligger hemma med vinterkräksjukan, som tur vad är mannen hemma och tar han om sonen så jag bara kan ligga och tycka synd om mig själv.

Vill du ha en present?

PAY IT FORWARD
"I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don?t know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog."

Denna härliga text cirkulerar just nu runt på de flesta sy och stickbloggar och jag ville absolut vara med, hittade min via Rino men hade sett den på flera andra innan.

Jag lovar att skicka tre gåvor till de tre första unika besökarna om ni lovar att göra samma sak på er blogg.
för att sedan nå mig dirket maila: [email protected]

Söt liten tunika

Har så äntligen vågat sy något annat än muddbyxor till min son.
Det blev en tunika i ett av tygen jag fyndade på sy-mässan.

image194


Jag hade valt med flit ett mönster som var lite utställt så att det skulle bli lite mer retro över tröjan.
Tyckte att den blev perfekt när den var klar men det var lite pyssel på vägen dit.

Först så blev den egntligen lite tight i ärmarna, eftersom mönstret var till en trikåtröja från början. Ärmarna var lite långa oxå så dem klippte jag av ca 10 cm, jag upptäckte dock när jag skulle sy på snedslån att de var lite smala, de var så smala att jag inte ens fick runt dem i symaskinen så jag klippte genast upp en liten sprung, det blev inte så snyggt men genast lättare att sy och lättare att sätta på barnet.



Halsmynningen klippte jag oxå upp för att göra det lättare att komma i den plus att det är rätt snyggt med en litet jack tycker jag. Ville här ha snedslån som en litet snöre man kunde knyta men den gröna snedslån räckte med 5 cm till god precis runt alla kanter så jag skippade att göra en liten knytanordning i halsen.
Det får bli till nästa tröja, för det blir det garanterat, nu när jag äntligen vågat sy en tröja blir det garanterat fler dock i andra modeller, kanske lite kortare och inte lika utställd i midjan.

Mönster: Tröja Ottrebre 4/07 med vissa modifikationer
Tyg: Bommulstyg från 1978, ett fynd på symässan.

Min man kunde dock inte sluta kalla vår son,
"vad söt flickan är i sin klänning...."

image197


Han fick även två par byxor sydda till sig den dagen.
Det blev ett par gröna som han har på sig på bilden ovan och ett par blå.

image198

Mönster: Eget stl: 86
Tyg: E-slöjd, mudd från Dollys tyger på Odenplan

ps. Ni som tycker jag stavar som en kråka, jag har läs och skrivsvårigheter så ibland, eller rätt ofta blir det fel.



Muddbyxor till mammma

Har äntligen vågat sy till mig själv, dock inget avancerat men ett par härliga muddbyxor där mudden går över hela den gravida magen, värmer skönt i vinterkylan. Jag tog ett vanligt byxmönster och klippte, sydde, provade, klippte lite till och sedan sydde jag på mudd. Klart på en dryg timme.
Det är inga supersnygga byxor men o så sköna.

image193

Tyget är en manchester trikå som är supermjuk och sedan är det vanlig mudd.

Har tyvärr inget kort när jag har dem på eftersom min man har stället en stor gammal snör-telefonväxel från 60-talet framför vår enda helkropps spelgel... *sur*





Stickat en halsduk

På kvällarna när jag inte orkar sitta och sy utan vill mysa i soffan åker stickorn fram men bara på vintern. Jag har stickat en halsduk och håller på med en till, det brukar bli några på vintern, det är lite rogivande att bara låta fingrana gå utan att tänka allt för mycket.

Denna halsduk är ca 170cm plus frans och är
tro det eller ej stickat av ett nystan.

image192

Tomtekläderna är klara

Så nu tog jag tag i det... har tagit emot att sy tomtekläder men min kompis behöver dem så det var bara att tvinga sig att börja och när man väl är igång är det ju oftast roligt. Dock ej så roligt att kanta med det lurviga tyget. Hur man än gjorde blev det inte snyggt på nära håll, men den ska ju förhoppninsvis inte synas utan bara användas som rekvisita och på kort syns ju inte så fel... hoppas jag.

image187

Tyg: Velor och mudd från Dollys tyger på odenplan.
Mönster: mitt eget


image188

image189

Tyg: velor och "lurvigt tyg" Från Dollys tyger
Mönster: Jacka nr 5 från Ottrebre 4/07 i stl: 68 och 92.
jag tog bort foder och luva och la till en luddkant istället.

image190

Min son ställde tillslut upp som modell, men still stod han inte en sekund så bildern blev inte så bra. Men principen är att man ska ha en skärp runt, det finns inga knappar som stänger jackan.

image191

Min kompis vill även ha stickade mössor, ej sydda så det fixade jag.
Två i lite mörkare färg och en i lite mer... tomteröd.
Finns inget mönster... jag bara stickade.
Först ca 7 cm resår (1a 1 r) och sedan slätstickning.
Där jag minskade var 6 maska, på varannat varv.

syfestival i sollentuna

I Fredags den 2 november var jag på syfestivalen i Sollentuna, förra gången jag var där för två år sedan var jag stick tokig och märkte knappt av tygerna, men nu var det som en helt ny mässa. Jag bara blev förälskad i alla tyger. Jag såg framemot att handla trikå eftersom det är svårt att få tag i snygga sådan och jag hittade med råge.

Speciellt glad är jag för e-slöjds tyger och det pricka tyget som MOLO har tidigare använt i sin sommar kollektion där jag köpte en dyr body men nu har jag tyg till minst 3 tröjor så lillen i magen får nog en plus att min lilla pojke får en till.

image185

När jag kom hem och började packa upp mina tyger insåg jag dock att jag har lite för mycket tyger, det är nog dags att börja sy och inte köpa sy mycket.... men ni alla vet ju hur svårt det är att inte köp och hur mycket man ändå har, så vill man ha mer...

image186


RSS 2.0