lite mer kläder

Nja, mina inlägg är glesa och jag hinner knappt kolla runt bland mina bloggar som jag följer. Sjukdomar och trötthet sprider ett töcken över hela mina tillvaro känns det som. Orkar bara en bråkdel av det jag vill och det är mycket jag egentligen vill. Måla om hallen, lägga nya matta i trappan. Måla friggebon och fixa iordningen den så jag kan flytta in min lilla atelje där och få lite ordning på allt jag har sytt och ska sy.
Sen vill man oxå pyssla i trädgårde och njuta av det fina vädret.

Men jag har sytt lite, här kommer en enkelt linne med smocksöm. eget mönster men det finns liknade i både allt om handarbete maj 2008 och vårnumret av ottobre. även om det inte var så bra.

Linne med smocksöm
stl: 142

det är relativt enkelt och klädsamt att använda gummitråd. Första gånge hade jag små panik men nu har jag fått grepp om det. det gäller att spola upp gummitråden relativt hårt på underspolen och sätta trådspänningen på det högsta eller näst högsta och sedan är det bara att köra. Först tycker man inte att det drar ihop sig tillräckligt men det gör det. Man kan spaya lite med vatten när man är klar då drar tyget ihop sig och det blir supersnyggt!

Sen kommer ytterligare en tunika denna stil: 110 och med en söt spets nedtill.

Sista klänningen vågar jag knappt lägga upp, sydde de på landet med mammas symaskin och tyger som jag fått av en granne där ute, fick lite lust att sy och använde det jag hade för att försöka skapa en ny modell på klänning... gick väl så där. Tog lite för olika tyger men modellen känns rolig, måste hitta en tio åring jag kan prova den på bara.

den har en enorm magficka, och knäpps med fyra knappar framtill. Hade inget vitt foder tyg så det blev randigt. Blev hel knäppt men det blev ju i alla fall något nytt....

Nu ska jag snart gå och lägga mig, det är valborg imorgon och tokig som jag är har jag bjudit hela gatan och hälften kom så imorgon är vi 45 personer hemma hos mig, HJÄLP!!!! det känns lite mäktigt att få plats med alla, hoppas det blir varm så vi kan vara ute hela kvällen, annars blir det trångt. 15 barn inkl. min egna så det lär bli lite spring. men det ska bli kul att lära känna grannarna, vissa har jag knappt hälsat på tidigare så det ger alla en chans att umgås.

Tunikor

Nu har jag sytt en härlig tunika i en söt stuvbit jag fann på syfestivalen. Jag kantade de med en gammal spets jag hittade i min gömmor, den blev ursöt tycker jag.
Just nu håller jag på att försöka finna lite tid till att sy lite sommarkläder till sommarns marknader, hoppas ju på att få sälja lite. Första markanden jag anmält mig till en markanden vi ska ha här i vallentuna på nationaldagen, komunnen har bjudit in lokala hantverkare som får sälja sina alster gratis. det är super, det är bara att anmäla sig i god tid och då får man ett bord när man kommer dit. Kan kanppas bli sämre.

Tunikan
Mönster, är orginal en tunika från förra numret av burda men jag har gjort en del ändringar, t.ex en annan halsmynning, kortat av ärmen, förlängt den aningens samt gjort den lite smalare.. hm... så det är kanske mer eller mindre mitt eget snart.
Tyget: en stuv, spetsen en gamal härlig spets från min mans mormorsyster i dalarna.
Allt var kul med den här tunikan, allt gick bra, den blev söt och snygg och ingen av maskinerna krånglade.


Nästa tunika skulle ha blivit till min kusin!
Hon fyller tolv imorgon men den blev tok förstor eller rättre sagt för vid i modellen. Jag blev superbesviken och arg men som tur var har jag mera tyg så det är bara att göra allt från början med en del ändringar i modellen, t.ex göra den smalare och göra halshålet lite mindre och ärmarna lite smalare. Flickan jag syr till är rätt smal. den här tunikan får hamna på min shop istället. shop.uplandsgarde.se

Rosatunika
mönster: vårnumret av ottobre 2009. tunika med fickor. stl. 146 det såg ut att vara smal modeller och skulle passa smala skolflickor men icke sa nicke. Jag gjorde ändå 146 istället fför 152 som hon sa att hon hadde och ändå blev den för stor. grrr... arg är jag.
Tyg: en lite tunnare e-slöjds tyg som jag köpte på syfestivalen för en billig slant. 2½ m för 125 kr. men det är inte lika stadigt som deras andra tyg. Men passar utmärkt för sånna här kläder.

hur det gick
Mönsterpassen på fickorna gick nästan, tyget ville bara glida när jag skulle sy på fickorna med tvillinnålen. Grrr. det var lite "slappt" tyget. och för att motverka att halse blev så stor gjorde jag en rätt rejäl mudd i halsen. kanske inte så snyggt men bättre det än för stort halshål tyckte jag.


Min ufohög
Men egentligen borde jag inte sy nytt har en ufo hög som är högre än den borde... se bara...Trodde nog inte att högen skulle börja svämma över men det gör den nu, så jag får nog lova mig själv att inte sy något nytt utan bara göra klart alla mina halvfärdiga projekt. Men det är ju så roligt att göra nytt.
I högen finns klänningar, tunikor, byxor, och en hel del väskor så det är bara att sätta till verket, ska hålla er upprättade när jag syr något från mitt hög...

Ny tröjmodell

Ny modell på tröja! Jag vill gärna hitta en snyggt mönster som jag kan sy mina bomullströjor i. Har letat i ottobre, allt om handarbete och diverse andra tidingar och böcker. Hittade denna modell i den senaste burda tidningen. den är rätt enkel. VAnlig ärm, lite vidare än normalt och sen har man resår i halsen och i ärmen. Orginalet hade även en sprun framtid och knyband som satt fast i resåren men det skippade jag.

Är dock inte nöjd. den blev lite för bred eller så blev den för kort... något av dessa två i alla fall.
Skulle dock helst vilja ha en raglan modell, tycker dessa ärmar är snyggare och man kan göra roligare saker när man har två tyger.  Får väl ta med mig en drös med tidningar till Ljusterö i helgen och titta igenom dem igen och rita upp ett nytt mönster. Ska nog inte har resår nästa gång hellre en sprun tror jag, då blir det mer unisex!
Trots det blev det rätt bra. Tyget är ett tradera fynd ett påslakan från 70-talet.

Jag har sytt ner alla sömmar och sytt in resår i ärm och halslinning.

Sen vill jag även visa att våren äntlige har kommit till oss här Brottby, även om vi bor i stockholm så verkar det som om vårt lilla samhälle ligger två veckor efter resten av staden.och sedan en halvtimme efter jag tog de här bilden välde dimman in på tomten.Glad påsk alla bloggare och vänner!

En klänning till dottern.

Jag tror det är en klänning till dottern men den var lite stor på henne. Hann inte ta kort för sedan så bajade hon och sedan var hon för grining för att klä på (hon är lite sjuk).
Modellen kommer från Allt om handarbete, kommer inte på om det var februari eller mars numret men det var nytt nummer i alla fall. Jag har dagit bort dragkedjan och fickan på magen. Tyvärr så tycker jag att den är lite för bred upptill. Men midje mudden och kjolen är bra. Jag kanske ritar om mönstret och försöke igen.

Tyget är velor från mjuka tyger.

Hadde tänkt använda min nya fina pfaff till att sy täcksömmarna men det ville absolut inte sy i velor, det gick utmärkt när jag testade på e-slöjds trikå och på en annan grön velor men när jag satte de mot kanten på luvan så bara ville den inte mata in och tillslut blev det bara en knut under tyget  och tråde gick av. Efter en halvtimme med olika försök, med trådspänning, diffmating, pressafots tryck, samt att ha trätt om maskinen två gånger gav jag upp och tog fram tvillinnålen på min vanliga symaskin och gjorde jobbet där... &/&#¤%/&& så arg jag var!!!!

En väska till moster

I julklapp så gav jag min moster ett presentkort på en valfri sak som jag skulle sy. Hon valde en väska och nu... bara dryga 3 månder senare så är den klar!!! ja, den som väntar på något gott.
Mönstret är det samma som min andra väskor. Här ser nu hur jag gör dem>>den är i Jeanstyg och har rött italenskt siden på det mittersta stycket samt som fode tyg. Inuti finns två fickor som stängs med tryckknapp och väskan stängs med en stor tyckkanpp.
Men jag inser att det finns brister, det kanske bör vara en dragkedja... så jag får snart arbeta fram en ny modell, även om jag gillar de här. Jag skälv tycker inte om dragkedjor vill snabbt ner i väskan. Men ur stöld synpunkt kanske det bör finnas en dragkedja.  Hoppas bara att min moster gillar de. HOn ska få den när vi ses i påsk.

Syfestival!

Nu kommer ett långt inlägg. Är ju lite dålig på att blogga från vecka till vecka. så ibland kommer det ett lite längre inlägg som kompensation. et tar tid även om det är jätteroligt. Jag är dock för höga ambitioner, redigerar bilerna för länge osv. Även om jag har sett andra som är jätteduktiga och gör otroligt snygga bloggar. tusen gånger bättre än mig.

Men jag har vart på syfestival och blev otroligt mycket fattigare, köpte dock bara tyg för 2000 kr (en förbättring från i höstas då jag blev nästan 3500 kr fattigare. Trots detta blev det ett stort hål i kassan men jag är glad ändå för jag har äntligen fått köpa min en ny maskin: En Pfaff coverlock coverstyle!!!!

 


Femtrådig med 18 olika sömmar och en ny värld öppnar sig. Jag har ju en husqvaran overlock, den ska jag behålla är nöjd med de men den här ska jag sy kantband och coverpro sömmar. Undebart. Ska hämta den på symaskinsgrottan på tisdag, kan knappt bärga mig. Fick den till mässpris 7000kr!!!! kostar vanligtvis runt 8700 kr!! så det var bra!

HÄr komme lite av de tyger, tråd och resårband jag köpte. (saknar fortfarande att det inte var någon som sålde tyg, nålar och andra sytillbehör.Jag hittade randig trikå från E-slöjd samt lite enfärga trikå. Jag köpte massor av fin muddväv från MG-tyger samt några riktigt snygga prickiga och mönstrade tyge från dem. På tygvaruhuset hittade jag några fina stuvar bland annat de med thomas the train som min son älskar. Några tyger blev det även från Mjuka tyger älskar den randiga som egentligen är ett tyg från kalikå (fick bara 50cm det sista de hade kvar. Men jag är nöjd och glad och har massor av idéer. Behöver bara lite mer tid till att sy.

Vänner och släkt får gärna komma hit och leka med barnen så jag hinner sy...


Två till Öresund och två till shop.uplandsgarde.se


En undebar lite mössa i tyg från mg-tyger köpt för två år sedan den ska till dottern min.


Tunika med bilar från cars

Här kommer den sista beställningen av tre tröjor som jag fick av en mamma på förskolan.
Jag har tidigare sytt en tunik med bilar från cars med i ett annat tyg, nu var det slut och vi hittade det här istället. et var oxå jättefint, tycke verkligen om de mörkblå botten.
Mönstret är omarbetat så många gånger så jag får nog kalla det mitt eget mönster.
Jag har sytt tröjan i ett bomullstyg jg har gjort ärmarna lite kortare än brukligt eftersom jag inte vill att de ska vara ivägen, trikå tyg är ju lätt att vika upp, det är inte lika lätt eller snyggt att göra det med ett bomullstyg.  Jag har fållat med en raksöm nedtil och med en falsk overlocksöm vid ärmarna (det var sista gången) se inägget ovan (ska få ny symaskin på tisdag)

i Halsen har jag kantat med en blå snedlå och sedan knäpps de med en tryckknapp. Jag blev nöjd och jag hoppas min kund oxå blev nöjd, får väl höra nästa gång vi ses. Nu vill dock min son ha en lika dan, stod och drog i de medan jag sydde och sa... "min, min min, tuta! (tuta=bil) även om han tyckte att bärgan var äcklig (smutsig) han tyckte att bärgan skulle tvätta och bada.

Tröjor i stl 86

Jag har haft det hektiskt... systra min har varit på besök från Bromölla i en hel vecka det har varit jättehärligt, känns lite tomt när hon har åkt tillbaka och saknar min lilla systerdotter Linnea... men vi ses nog snart igen. Skåne är inte så långt från stockholm egentligen men det är svårt att bara springa över och ta en kopp kaffe..

Sen har jag fått beställningar av föräldrar jag träffat på öppna förskolan, jätteroligt. Tre tröjor, två är klara och visas här under, det ska bli en tredje snart, en tunika med bilar på! Jag har även sytt en tröja till min systers kompis, en ett år present även de i stl: 86. och sen en tröja till min shop.uplandsgarden.se något nytt ska ju dit. Jag har faktiskt haft en del beställningar i min shop och det är jättekul! Men inser att vissa kategorier behöver fyllas på. det enda som saknas är tid.


de här ska till shopen! Svart trikå från E-slöjd och biltyg från mjuka tyger.


den här ska till en syrrans kompis i bromölla


den här är beställd av en mamma på öppnaförskolan.
Tyget kommer från mjuka tyger och är designat av kamelot design.


Gröna noshörningar från jotfex i söderköping, underbart tyg.

Alla tröjorna är sydda i ett raglanmönster som jag har tagit från någon ottobre tidninge men sedan ritat om eftersom dessa mönste oftast är förstora i halsen.


Sedan har jag sytt lite dregelhaklappar, dessa har plastad frotte på baksidan.

RSS 2.0